Hoeveel kun je maximaal lenen en hoeveel kost dat?
Iedereen komt momenten tegen waarop het nodig is om te lenen. Voor de meesten van ons voelt dat niet prettig en we maken ons dan ook nog wel eens zorgen over de consequenties van een lening. Hoe weet je als consument of een lening goed en toch goedkoop is? Hoe weet je hoeveel je maximaal kunt lenen zonder in de problemen te raken? Of bij een negatieve BKR notering? Of met een onderpand? Wat moet je zeker weten, voordat je besluit om te gaan lenen en hoe hoog is jouw maximale lening?
In deze special van zes artikelen lees je alles wat je moet weten als consument, voordat je een beslissing neemt om een (extra) lening aan te gaan. En dat is natuurlijk erg belangrijk, want het gaat tenslotte om veel geld.
Want lenen is dan wel soms een noodzaak, het is nog veel belangrijker om op een verstandige manier te lenen. Zodat je straks geen kopzorgen extra hebt door die ene extra lening, die eigenlijk bedoeld was om al je problemen in één keer op te lossen.
Goedkoop lenen: Bestaat dat wel?
De meeste consumenten beginnen hun zoektocht met een speurtocht naar de laagste rente op de markt. En beseffen daarmee niet altijd dat aan lenen risico's verbonden zijn. De ene lening is de andere niet wanneer het gaat om de voorwaarden van die lening. In dit eerste artikel lees je meer over hoe een lening nou precies in elkaar zit en hoe je weet of een lening goed is of niet.
Hoe bereken je wat je maximaal kunt lenen? Hoe hoog is mijn maximale lening?
Wat je veilig kunt lenen, moet je eerst op een verstandige manier berekenen. Het kan heel aanlokkelijk lijken om veel te kunnen lenen maar daar zijn de aflossingsvoorwaarden dan meestal ook naar. In het tweede artikel lees je hoe je het beste kunt berekenen hoeveel je kunt lenen, rekening houdend met jouw specifieke financiële situatie.
Lenen kost geld
In het derde artikel wordt extra informatie gegeven over de campagne "Lenen kost geld", die consumenten bewust maakt van welke risico's er aan lenen verbonden kunnen zijn, wanneer je dat niet op een verstandige manier doet. Lenen is op zichzelf prima maar je moet dat wel verstandig doen.
Lenen met een negatieve BKR registratie
Wanneer je als consument negatief geregistreerd staat bij BKR wordt lenen nog ingewikkelder. Het wordt niet onmogelijk maar de voorwaarden van de lening zullen ongunstiger zijn dan wanneer je nog geen BKR codering hebt. In dit artikel lees je hoe lenen met een negatieve BKR codering in zijn werk gaat.
Vergelijken van leningen: Hoe doe je dat?
Leningen vergelijk je dus niet alleen op hun rentepercentage. Niet alleen de laagste rente is van belang bij het aangaan van een lening. Leningen vergelijk je op meerdere voorwaarden en je leest altijd de kleine lettertjes. In dit artikel worden handvatten aangereikt voor het vergelijken van aanbieders.
Lening op onderpand: Hoe werkt dat precies?
Wanneer je meer wilt lenen of een voordeliger tarief wilt krijgen van de bank of financiële instelling is het zinvol om na te denken over de mogelijkheid van het aanbieden van een onderpand zoals je eigen woning of auto, sieraden of andere bezittingen van waarde. Lees hier alles over lenen met een onderpand.